Artigos Publicados
en “Biodiversity is overlooked in the diets of diferent social groups in Brazil”
Autores | Sávio Marcelino Gomes, Viviany Moura Chaves, Aline Martins de Carvalho, Elenilma Barros da Silva, Elias Jacob de Menezes Neto, Gabriela de Farias Moura, Leonardo da Silva Chaves, Rômulo Romeu Nóbrega Alves, Ulysses Paulino de Albuquerque, Fillipe de Oliveira Pereira & Michelle Cristine Medeiros Jacob
en “Food Biodiversity as an Opportunity to Address the Challenge of Improving Human Diets and Food Security”
Autores | Michelle C. M. Jacob; Alice Medeiros Souza; Aline Martins de Carvalho; Carlos Frederico A. V. Neto; Daniel Tregidgo; Danny Hunter; Fillipe de Oliveira Pereira; Guilhermo Ros Brull; Harriet V. Kunhlein; Lara Juliane G. da Silva; Larissa M. J. Seabra; Mariana de Paula Drewinski; Nelson Menolli Jr; Patricia Carignano Torres; Pedro Mayor; Priscila F. M. Lopes; Rafael Ricardo V. da Silva; Sávio Marcelino Gomes and Juliana Kelly da Silva-Maia
en “Food sustainability in a context of inequalities: meat consumption changes in Brazil (2008–2017)”
Autores | Mariana Hase Ueta, Jennifer Tanaka, Dirce Maria Lobo Marchioni, Eliseu Verly Jr & Aline Martins de Carvalho
pt “A insustentabilidade dos sistemas alimentares atuais deve ser integrada no entendimento da COVID-19 como uma sindemia”
Autores | Alisson Diego Machado, Dirce Maria Lobo Marchioni, Aline Martins de Carvalho.
pt “O papel do Sistema Único de Saúde no combate à sindemia global e no desenvolvimento de sistemas alimentares sustentáveis”
Autores | Alisson Diego Machado, Ana Maria Bertolini, Letícia da Silva Brito, Mirelly dos Santos Amorim, Mônica Rocha Gonçalves, Raquel de Andrade Cardoso Santiago, Dirce Maria Lobo Marchioni, Aline Martins de Carvalho.
pt “Pop ou papo? Um estudo sobre o impacto da agropecuária no centro-oeste brasileiro”
Realização GEIAIS USP e Sustentarea USP com apoio da WWF-Brasil
Autores | Aline Martins de Carvalho, Dirce Maria Lobo Marchioni, Nadine Marques Nunes Galbes, Alisson Diego Machado, Caroline de Oliveira Gallo, Lucas de Almeida Moura, Giovanna Garrido, Marina Maintinguer Norde, Trícia Oliveira e Regiane Stella Guzzon.
en “Measuring food systems sustainability in heterogenous countries: The Brazilian multidimensional index updated version applicability”
Apoio da WWF-Brasil
Autores | Marina Maintinguer Norde, Laura Porciuncula, Giovanna Garrido, Nadine Marques Nunes-Galbes, Flavia Mori Sarti, Dirce Maria Lobo Marchioni, Aline Martins de Carvalho.
en “Measuring sustainable food systems in Brazil: A framework and multidimensional index to evaluate socioeconomic, nutritional, and environmental aspects”
Autores | Aline Martins de Carvalho, Eliseu Verly, Dirce Maria Marchioni and Andrew D. Jones
pt “Segunda Sem Carne na Faculdade de Saúde Pública: um Projeto de Intervenção”
Autores | Bruna Lacerda, Aline Martins de Carvalho, Joyce Martins, Camila Negrão, Soraya Selem, Regina Fisberg e Dirce Marchion.
CACAU, L. T.; CARLI, E.; CARVALHO, A. M.; LOTUFO, P. A.; MORENO, L. A.; BENSENOR, I. M.; MARCHIONI, D. M. L. Development and Validation of an Index Based on EAT-Lancet Recommendations: The Planetary Health Diet Index. Nutrients , v. 13, p. 1698, 2021.
VERLY-JUNIOR E.; CARVALHO, A. M.; MARCHIONI, D. M. L; DARMON, N. The Cost of Eating More Sustainable Diets: A Nutritional and Environmental Diet Optimization Study. Global Public Health , v. 6, p. 1073-1086, 2021.
MACHADO, A. D.; BERTOLINI, A. M.; BRITO, L. S.; AMORIM, M. S.; GONÇALVES, M. R.; SANTIAGO, R. A. C.; MARCHIONI, D. M. L.; CARVALHO, A. M. O papel do Sistema Único de Saúde no combate à sindemia global e no desenvolvimento de sistemas alimentares sustentáveis. Ciência & Saúde Coletiva, v. 26, p. 4511-4518, 2021.
CARVALHO, A. M.; CESAR, C. L. G.; FISBERG, R. M.; MARCHIONI, D. M. L. Meat consumption in Sao Paulo – Brazil: trend in the last decade. Plos One , v. 9, p. e96667-e96667, 2014.
CARVALHO, A. M.; REIS, N. S.; FISBERG, R. M.; MARCHIONI, D. M. L. A carne consumida em São Paulo: da recomendação ao impacto ambiental. Revista Segurança Alimentar e Nutricional, v. 20, p. 136-140, 2013.
MACHADO, ALISSON DIEGO; MARCHIONI, DIRCE MARIA LOBO; CARVALHO, ALINE MARTINS DE. A insustentabilidade dos sistemas alimentares atuais deve ser integrada no entendimento da COVID-19 como uma sindemia. CADERNOS DE SAÚDE PÚBLICA, v. 37, p. 1073, 2021.
MARCHIONI, D. M. L; CARVALHO, A. M.; VILLAR, B. S. Dietas sustentáveis e sistemas alimentares: novos desafios da nutrição em saúde pública. REVISTA USP, v. 128, p. 61-76, 2021.
CARVALHO, ALINE MARTINS DE; SELEM, SORAYA SANT?ANA DE CASTRO ; MIRANDA, ANDREIA MACHADO ; MARCHIONI, DIRCE MARIA . Excessive red and processed meat intake: relations with health and environment in Brazil. BRITISH JOURNAL OF NUTRITION , v. 115, p. 1-6, 2016.
CARVALHO, A. M.; MARTINS, J.; Negrão C. N.; SELEM S. S. C.; ANDRADE, S.; VIEIRA, V. L. ; FISBERG, R. M.; MARCHIONI, D. M. L. Dia Sem Carne: relato de um projeto de extensão. Revista de Cultura e Extensão, v. 14, p. 73-81, 2015.
CARVALHO, A. M.; CESAR, C. L. G.; FISBERG, R. M.; MARCHIONI, D. M. L . Excessive meat consumption in Brazil: diet quality and environmental impacts. Public Health Nutrition , v. 16, p. 1893-1899, 2013.